Hej!
Jag heter Oswald och går nu i årskurs två. Jag började ettan i augusti 2010. Jag hittades i ett buskage i Vitviken på Gotland under en skolutflykt. Barnen i klassen tog mig med hem till klassrummet och sedan dess har jag suttit längst fram och haft total kontroll och utsikt över både elever och lärare.


När det blir fredag, strax innan barnen ska gå hem, då viskar jag i frökens öra och säger vem jag vill följa med hem. Jag får med mig min dagbok och sedan börjar äventyret. Gissa hur många mysiga stunder jag haft sedan jag började skolan? Jag får vara med om nästan allt barnen gör på helgen. Som tur är har jag det uppskriviet i min dagbok så alla kan få höra vad jag gjort när jag kommer tillbaka på måndag morgon.

Varje morgon sjunger klassen en godmorgonsång. Fröken spelar ibland på gitarren till sången eller så sätter hon på en cd-skiva med inspelat komp

27 april 20012
Jag gillar högläsning. Under våren har fröken läst gamla sagor med bilder av John Bauer. Det har handlat mycket om troll och om prinsessor som blivit bortrövade och förtrollade. De senaste handlade om en ung hovdam som blev förtollad. Hennes tårar förvandlades till pärlor och trollet gjorde ett halsband som den unga flickan fick om sin hals och som hon inte kunde ta av sig. Förtrollningen gjorde så att hon inte kunde gråta utan hon kunde bara skratta. Förtrollningen kunde endast brytas om hon kunde få någon annan att gråta! Det var svårare än hon kunde ana. Förskräckliga saker hände runt omkring henne men hon bara skrattade. Fy vad hemskt av henne men hon kunde ju inte hjälpa det och inte kunde hon berätta att hon var förtrollad heller. Till slut grät hennes man.Nu väntar jag med spänning på hur det hela kommer att sluta. Fröken har ännu en sida kvara att läsa på historien så vi får vänta till onsdag.


30 april
I veckan pratade man om Istiden. Vilken istid? Var det i vintras? Jag tyckte det var jättekallt! Fröken sa något om att det fanns djur som klarade den långa kalla tiden bättre än andra djur för de kunde lägga på sig lite extra päls. Det hade jag behövt. De som klarade kylan kallades för mammutar. Undrar om det fanns papputar också?
Jag hörde att den sabeltandade tigern var farlig för den åt upp andra djur. Man kan undra hur det var att leva under den tiden. Jag har sett Ice-age-filmen. Den var ju läskig ju för där fanns det sådana där tigrar med stora vassa tänder. Undrar just hur länge det var istid och varför det blev så kallt?

Hemlig ort den 2 maj 2012
Hej Oswald!
Jag är så nyfiken på hur du ser ut hoppas att det snart kommer en bild av dig här på Wikisen, och vet du vad Oswald jag är också nyfiken på vilka kompisar du har i din klass. Din fröken verkar också vara så snäll och massor av spännande saker får ni lära er också. Jag undrar också vad en istid kan vara? För jag får hålla med att i vintras var det ju jättekallt! Så hur är det då inte på istiden? Det kanske är en ny istid på gång. Vi hörs snart igen. Hej då!

3 maj
Vet ni vad? I dag kom en fröken in i klassen inte den vanliga fröken som brukar vara där utan en annan fröken, hon pratade om skallar på döda djur och tänder. Lite läskigt tyckte jag nog allt att det var. Men helt plötsligt så börjar mina klasskompisar prata om sina egna tänder och hur många de har tappat och det var jättemånga som hade tappat 8 tänder. Efter en stund så skulle de även ha matematik. Det skulle dras streck hitan och ditan och jag förstod ingenting. Men det som var mest konstigt i dag var att fröken tog fram en glasburk, ättikssprit som luktade gammal hästprutt tycker jag och ett ägg. Fröken hällde upp lite ättisksprit i burken och sedan lade hon i ägget i ättiksspriten och det började bubbla som bara den runt om hela ägget. Jag och mina klasskamrater ska nu hålla ett öga på burken fram tills på måndag. Fröken undrade om vi visste vad det skulle hända med ägget? Vet ni för i sådana fall får ni viska det till mig.

Oswald_003.jpg
Kolla här är jag! Jag vaktar burken och ägget, men det luktar illa här, får nog hålla för näsan.

PS. Jag har också tappat en tand. Det var före påsk och jag var utan tanden i minst en vecka. Jag hade inte så många som mina klasskamrater hade då, men plötsligt så hade det kommit upp fem nya tänder på en natt! Gissa om jag blev paff. Men det är sådant som kan hända när man minst
anar det. Nu ska jag fortsätta vakta ägget. Undrar om det kommer kläckas...


4 maj
Idag hade klassen Skapande skola. Gissa vad de skapade och jag fick också hjälpa till lite grann. Det såg så kul ut men ack så kladdigt. Klasskompisarna klistrade tidningspapper på kycklingnät som var formade till dinosaurier i olika former. En fick vingar och en annan korta små ben.
Plötsligt hände något dramatiskt. En blivande dinosaurie höll på att tappa hela huden. Fröken fick rycka ut som värsta doktor och lappade ihop allt så vingarna höll på att försvinna! Vilken människa som inte kunde se sig för. Man fick ta fram skalpellen, en sax, för att göra en liten skönhetsoperation för att rädda det stackars djurets vingar. Det gick bra till slut och lugnet lägrade sig.

Det gjorde inte så mycket att borden blev fulla med klister för sedan fick alla städa och torka allt vad de orkade. Nu ligger dinosaurierna på tork till nästa fredag då skapandet fortsätter.
Oswald_005.jpg
Nyfiken i strut!

7 maj
Oswald_ägg_001.jpg
Kolla här! Den där galna NO-fröken försökte mata mig med det där ägget som har legat i ättikssprit sedan torsdags i förra veckan. Inga vittnen har jag heller för mina klasskamrater hade redan hunnit i väg till maten. Nej, usch! Jag ville hellre ha potatisburgare med lingonsylt.
Men vet ni? I dag har vi i varje fall räknat ut att tillsammans har vi 290 tänder och med mina åtta blir det ??? Vänta jag måste räkna hmmm, ojda! Detta var svårt kan ni hjälpa mig? Vad blir 290 + 8 ? Erik ger i dag ett förslag. 298 är svaret. Är det rätt?

8 maj
Jag undrar faktiskt om fröknarna själva har räknat sina tänder på länge? Det är väl inte bara vi som ska gapa! Jag tycker att fröknarna visar sina tänder ganska ofta och framför allt då de skrattar. Det tycker jag de ska göra jämt!!!

10 maj
I dag har vi gjort något mycket roligt. Vi fick gå in i stora skolan och upp på övervåningen där de stora barnen har sitt klassrum. Jag och mina klasskamrater skulle träffa våra faddrar i klass 5. Först så tittade vi på mig :) sedan tittade vi på 5-6:ans klassblogg endreskolfreak.se, wow! Vad de är duktiga. Den där galna NO-fröken kan visst det här med IKT och nät också så vi fick prata lite om vad man ska tänka på när man är ute och surfar på nätet. Vad konstigt surfa och nät är det inte sådan man gör och har i vatten? När vi hade pratat en stund så skulle mina klasskamrater med hjälp av sin fadder skriva på sin egen sida här på wikisen och även scanna in ett självporträtt. Vet ni vad jag gjorde då? Passade på att busa lite, kolla här!

Oswald_006.jpg

Hänger på datorskärmen.


Oswald_007.jpg
Tjuvkikar på mina klasskompisar.

Oswald_012.jpg
Klättrar i bokhyllan.

Oswald_013.jpg
Gömmer 5:ans engelskamappar.

Fina bilder!

PS! Oj oj vilken dag! Vad mycket jag har lärt mig idag. Jag har tjuvkikat så nu tror jag att jag kan scanna in bilder också. Det är ju ett mirakel! Hur kan bilder flytta sig från scannern genom den där tunna sladden till datorn? Jag trodde först att alla teckningar skulle bli skrynkliga och konstiga men icke. Vips så var de inne på datorskärmen.

Dagens fundering till mina klasskamrater: Jag har räknat mina tänder igen och det var bara 6. Jag har nu kollat min frökens tänder och uj vad många hon hade! Hon har 28 stycken sammanlag, lika många i överkäken som i underkäken.
Hur många tänder har vi nu tillsammans om vi räknar med hennes också? Det ska jag ta och fundera på och om ni nu kommer på hur mycket det blir sammanlagt så kan ni skriva in det under ert eget namn så får jag läsa det sedan.
Vi ses imorgon då vi ska fortsätta med tapetklister och färg.
Den 11 maj
Vi skapar fantasi-dinosaurier. Jag hjälper till att hålla fast olika kroppsdelar som mina klasskompisar vill gör skapa. Vad vi jobbade! Hela dagen höll vi på att böja kycklingnär, klistra på tidningspapper och och fixa till tre olika stora djur. Det blev tre olika arter; en lever i vattnet, en lever på land och en flyger i luften. Vi målade miljöer och hängde upp den flygande i taket. Nu slår fröken i huvudet varje gång hon går förbi. Dessa är inte att leka med vill jag lova.
Oswald skapande skola 119.jpgOswald skapande skola 148.jpg
Så här blev de! De är både söta och lite skräckinjagande. Inte konstigt att man kallar dem för skräcködlor.
Jag blir nästan rädd så tänderna skallrar och hovarna darrar.
Oswald skapande skola 141.jpg


Den 15 maj
pizap_com10_67373765399679541337077627242.jpg
I går var den där galna NO-fröken på plats i klassrummet igen. Vi fick fundera över varför det är bra att ha en hud eller rättare sagt skinn för min del. Mina klasskamrater sa att huden är som vårt skydd för annars så skulle allt som finns innuti kroppen ramla ut. Fy! Det lät läskigt tyckte jag,vilken tur att jag har mitt skinn. Vi pratade vidare om tatueringar, hål i öronen, piercingar som man kan ha överallt. Jag har faktiskt funderat på att göra hål i öronen för då kanske jag hör bättre. Men det där med piercingar i tungan det vet jag inte för då skulle jag ju inte kunna gnägga så bra. Efter det läste fröken en berättelse som hette "Stölden i juvelerarbutiken" jättespännande var det. Nu kom vi in på fingeravtryck och hur polisen fångar bovar och banditer genom att de letar efter fingeravtryck. Sedan plockade fröken fram färgdynor och så fick mina klasskamrater göra fingeravtryck. Det var jättespännande för det visar sig att det finns tre mycket vanliga fingeravtryck; virvel, båge och slinga. Vanligast i klassen var slinga. Undrar vad mina avtryck ska föreställa? Hmm, nu vet jag! Uet får det bli. Finns det?

Den 21 maj
I dag på No-lektionen fick vi använda förstorningsglas. När man tittar i ett sådant så blir världen sååå stor det tycker jag är lite roligt. Jag och mina klasskamrater fick ett uppdrag att titta med förstorningsglaset i eller på handen och rita av verkligen allt det vi såg och det är ju en hel del må jag säga. Det är bågar, virvlar, streck hitan och ditan, veck och krumelurer och det roligaste med detta är ju att alla ser olika ut inne i handen eller hoven menar jag. Sedan så skulle vi titta genom förstorningsglaset på vår arm. I mitt fall blir det då benen. Där är det också streck, gropar, fläckar, rutor och en himla massa hår usch! Vad jag var lurvig. Men så sa min klasskompis Kevin något spännande tyckte jag att huden såg ut som en åker. Då blev jag sugen på lite gräs mums!. Men visst var det smart? Tänk er själva en plöjd åker med sina fåror eller en åker som lider av torka. Då blir det som små rutor i jorden, precis så ser ju huden ut på ytan :). Jag undrar om en hästkompis ser likadan ut under hoven eller om vi är olika? Vad tror ni?

Den 25 maj
Jag har varit i Visby på tornerspel. Där var det många hästar må ni tro och de dundrade fram i gallop. De hade stora schabrak på sig. Det är ett ord som fröken gillar för hon sa ordet flera gånger så jag tror öronen skulle ramla av. Det vet ju varenda häst att det är det stora hästtäcket man har på sig då det är kallt ute eller som de här hästarna på tornerspelet hade för att visa vilket lag de var på. Gissa vilka vackra och färggranna hästtäcken de hade. Ett sådant skulle man ha och svepa in sig i!!!
Riddarna som satt ovanpå höll fast sig så de inte skulle ramla av men de hade också svärd och lansar i händerna. De hade likadana dräkter, eller riddarutrusningar som hästens schabrak. De var alltså på samma lag kan man säga. Jag var nog lite pirrig när de olika ekipagen kom framdundrande över det torra gräset på Strangärdet, men som tur var fick jag sitta i knät på några flickor i klassen. De verkade inte alls nervösa utan tittade och klappade i händerna när riddarna lyckades slå ner ett äpple på en påle eller fånga en ring med sitt svärd. Jag vill också ha ett svärd!!!Oswald skapande skola 191.jpg

Den 28 maj
Oswald_008.jpg
Alltså i dag så har den där galna No-fröken varit supertokig. Hon har ryckt i min man så jag trodde hela huvudet skulle åka av. Ja! Ni läste rätt. Nu ska ni få höra. Först så fick vi träna på att använda linjal och mäta ut på ett papper en kvadrat som var 10x10 cm. Sedan så skulle vi måla vilket mönster vi hade på vår tumme om det var virvel, båge eller slinga. Efter det så läste fröken en berättelse om Simson och Delila ur Domareboken i Bibeln. Det var en hemsk, sorglig och kärleksfull historia. Tänk om jag hade en tjej och hon klippte av mig manen då hade jag blivit superledsen. Sedan började ryckandet av manen aj, aj aj. Nu så skulle vi mäta hur starka våra hårstrån var. Först skulle vi ställa en hypotes fröken tjatar om de där hypotesterna hela tiden, himla tjatande tänker jag tyst för mig själv. Ni får lova att inte skvallra nu för då kanske den galna No-fröken rycker mig i manen. Men rekordet hitentills i klassen om starkaste hårstrået innehar Frida på 28 pennor, slå det om ni kan. Nu ska jag testa lite!

Apropå linjal. Vad det var viktigt att använda den idag! Vad ska man egentligen ha den till? Jag har sett att flera använder den men vad är det man mäter egentligen? Jag har också hört att man kan virvlar i håret. Det tror jag att jag har för det ligger alltid stilla och fint i samma mönster. Fy! Jag tyckte det gjorde ont i hårrötterna - ja ni läste rätt. Det finns rötter på hårstråna. Tur att det inte växer rötter under hovarna för då hade det varit trögt med gallopen.

Den 29 maj
Vilken Dag! Jag höll på att ramla i plurret! Jag fick följa med på en promenad längs en å och det verkade ju ofarligt med tanke på att det var lugnt och fint väder och alla elever gick snällt på rad efter ledarinnan som tog täten. Jag hamnade bland de sista i ledet men det gjorde inget för när vi kom fram till raststället, eller man kan säga plurrstället, så fick jag först spela ett klotspel som kallas för boccia och det var kul. Sedan skulle eleverna få tälja brevknivar och det gick också bra. Men sedan tillverkades det båtar av olika storlekar av bark och träbitar som sedan skulle sjösättas i ån... och det var då det hände! Pojken som höll i mig dråsade ner i vattnet och jag räddades i sita stund från att bli helt genomvåt. Jag fick lite lera på nosen men det gjorde ingenting. Pojken blev våt om fötterna så han fick byta om till torra strumpor och fick plastpåsar utanpå så inte skorna skulle blöta ner de torra strumporna. Tänk vad man får vara med om!
Sedan fick jag höra talas om två stycken elever som trampade ner sig i leran så stövlarna fastnade.! Det hade jag aldrig vågat, men de skrattade och verkade tycka det var hur kul som helst. Fröken fick till slut hjälpa till och allt slutade lyckligt. Leriga och glada barn är kul att vara tillsammans med.

Den 31 maj
I dag fick jag ha min man i fred medan mina klasskamrater blev av med en hel del hår det nästan så att de blev flintskalliga. Vi har i varje fall i dag fått koll på att hårstrån är väldigt starka och vi har även kollat på den lilla roten som finns på varje hårstrå. Jag har i varje fall lagt mulen i blöt och hjälpt mina kamrater i dag när de experimenterade.

fossiler 002.jpg

fossiler 005.jpg

fossiler 008.jpg
Det sista No-fröken sa att nästa gång så skulle vi prata om ögat. Med tanke på att hon har ryckt mig i manen så tror jag nästan att jag sätter på mig skyddsglasögon på måndag.

Måndag 4 juni
Vilken tur jag behövde inte några skyddsglasögon idag. Vi har pratat om att vi människor och djur har olika sorts ögon att se med. Tänka er att tjurar ser bara i svart/vitt det måste vara tråkigt medan trollsländor har 30 000 små fasettögon och ser färger jättebra och inte för att tala om örnar och falkar som har superblick. Sedan fick vi titta djupt i varandras ögon och rita av det vi såg. Mina ögon såg inte likadana ut som mina klasskompisar. Undrar vad det beror på? Nästa gång ska vi titta närmare på hur ett öga ser ut på baksidan? Undrar hur det ska gå till? Har ni någon idé? Det roligaste i dag var när NO-fröken tog av sig sina glasögon. Hon såg inte klok ut. Hon fick supersmå ögon hi,hi.

Fantasifåglar 001.jpg
Wow! Vad stor du blev!

Jag har hört att vissa får glasögon när de blir äldre och en del behöver det redan när de är barn. Jag tror en av mina fröknar i alla fall är äldre och jag hörde att hon sa att hon har speciella glasögon när hon jobbar vid datorn och att hon inte kan läsa tidningen alls om hon inte har brillorna på. Så...på med brillorna och läs allt vad du orkar i tidningarna så får du lite extra information om vad som händer i den stora världen.
Torsdagen den 13 juni
Hej Oswald!
Det är den galna NO-fröken som skriver en rad till dig. Jag har idag varit på Torsburgen som är en gammal fornborg och ligger i Kräklingbo. Det var varmt och skönt i dag och massor av vackra blommor och en skock med busiga barn. Men i varje fall när jag stod uppe på Torsburgen nådiga 68 meter över havet och tittade i min kikare mot Sysne udd såg jag en märklig syn, en hel skock med barn och en gallopperande häst for fram på stranden. Det var väl ändå inte du Oswald? Har du rymt från klassrummet idag?

15 juni
Jjo det var jag som du siktade. Jag var ute och luftade mig vid havet. Härligt med sol och lätt bris. Barnen lekte och jag såg en död flundra och en massa stora och små fossiler. Så fina. Fröken satte fjädrar i sin hatt. Jag tror hon fick tjugo stycken. Mina klasskompisar gjorde strandtavlor av naturföremål som de hittade. Vilken härlig avslutning på tvåan.
24 juni
Det är fint med sommarlov. Vilken tur att man går i skolan. Jag softar på soffan.

15 augusti 2012
Gäsp! Oj! Det är visst dags att börja vakna till liv igen. OJ!!!! Vad det har varit skönt att softa på soffan hela sommarlovet. Inga fröknar så långt mina hästögon har nått. Men nu får jag faktiskt erkänna att jag saknar mina klasskamrater och det har börjat klia något förfärligt i mina hovar. Jag tror att klådan beror på att jag vill till skolan och lära mig nya saker. Jag är också så nyfiken på vad ni har gjort för roliga saker på sommarlovet. Åh! Kan ni inte skriva par rader och berätta för mig. Jag är såååå nyfiken. Vi ses snart!

Fredagen den 31 augusti 2012
Gnägg på er allihopa! I dag så var den galna No-fröken tillbaka trodde att hon hade slutat men hopplahej det hade hon inte. I dag berättade hon vilket ämne vi skulle börja arbeta med teknik och på måndagar så ska vi ha praktisk matematik vad nu det är? och fysik. Det känns som att det kommer att bli galopp framöver. Men i dag fick vi i varje fall börja fundera på hur man tillverkar glas och ur vilket ämne. Jag gissade på plast medan mina klasskompisar var inne på lera och sand. Det visade sig att de var inte helt ute och skrittade medan jag var helt ute och åkte i en vagn. Sedan fick vi höra om Fatima som levde i landet Egypten för 3500 år sedan och hur de tillverkade glas. Till sist fick vi skriva en berättelse som skulle heta Min Skattkista. Ni får snart läsa om den här har inte skrivit klart ännu. Mina klasskamraters berättelser kan ni snart läsa på deras egna sidor. Gnäggelignägg vi hörs snart!

Oswald 001.JPG
Smakar och kollar vilket material glaset är gjort av !

Måndag den 3 september
Kraft och rörelse 001.jpg
Kolla in detta! Idag fick använda fågelfjädrar, papper och gem när vi skulle undersöka. No-fröken berättade för oss att vi arbetar med No ämnet fysik och kraft och rörelse. Vi började med att ställa en hypotes om vilket av föremålen som ramlade till golvet först. Sedan fick vi diskutera hur vi skulle genomföra undersökningen och skriva ned resultatet av det. Till sist drog vi en slutsats. Klassens resultat var att gemet kom först sedan fjädern och till sist pappret. Vår slutsats var att gemet hade minst luftmotstånd medan pappret seglade på luften. Jag tyckte detta var roligt trots att No-fröken kittlade mig med en fjäder under hovarna. Gnäggelignägg på er!

Torsdag den 6 september
Det är kul med NO. Tur att man får vara med och lära sig något. Just nu håller den andra fröken på att läsa en saga om en flicka som är liten som en tumme, Tummelisa. Hon höll nästan på att bli bortgift med en padda en ful rackare men hon slapp undan i sista minuten. Hon blev uppfångad av en ollonborre som räddade henne och nu har hon visst hamnat nere i ett sorkhål där hon får små sädeskorn till mat. Sorken kompis är den blinde mullvaden och han ville ocskå gifta sig med henne, men det gick inte heller trots att han hade en svart och sammentslen päls.
Jag tror att min mule är ännu lenare än mullvadens päls, så kanske om jag har tur, kan hon gifta sig med mig!!
Jag har fått se en bild på den å som Tummelisa satt på ett näckrosblad och flöt på i sagan. Fröken har varit i staden Odense under sommaren och där föddes och levde författaren till den här sagan. Han hette Hans Christian Andersen och fröken har försökt sig på att prata danska också. Odense var en vacker stad för jag fick följa med dit. Vi gjorde utflykter till havet för att få se stränderna, de vackra stenarna och snäckorna.
Undrar hur det ska gå för Tummelisa? Måtte hon klara sig.

Måndag den 10 september
Känner ni till en gubbe som hette Galilei Galileo? Inte jag heller men i varje fall var det honom vår No-fröken babblade om idag på lektionen. Han levde tydlingen i Italien på 1600-talet och han var en stor vetenskapsman. Men så blev det lite spännande i varje fall för han hade gått upp i det lutande tornet i Pisa. Med sig hade han två kanonkulor i olika storlek, kanonkulorna släppte han sedan mot marken samtidigt i tron att den ena skulle komma först. Men han hade fel båda föll till marken samtidigt. Det var klurigt och nu började det roliga på denna lektion. Vi fick dela in oss i grupper välja två saker som fröken hade med sig i en korg. Det var bollar, papper, gosedjur, PET-flaskor och en hel del annat. Vi valde två föremål som vi sedan ställde en hypotes kring: vilket föremål kom först? Sedan gick vi ut till Endre skolas egna lutande torn. Hmmm? Kanske inte riktigt som det riktiga lutande tornet i Pisa men ändå. Där genomförde vi experimentet sedan skrev vi ned resultatet för att sedan dra en slutsats. Riktigt spännande. När jag och min grupp var klar så passade vi på att sola manen lite.
Fritt fall år 3 001.JPG
Test med PET-flaska och gosedjur!

Måndag den 17 september 2012
Vet ni vad! I dag har faktiskt min NO-fröken inte varit galen men det har däremot mina klasskamrater, gnägg på er allihop. Så här är det. I dag fick alla grupper berätta om sina undersökningar och vad vi gjorde sist ute i vårt torn på skolgården. Vi berättade om hypotester, resultat och slutsatser. Efter det paratade No fröken om alla naturvetenskapliga begrepp man ska kunna som tyngdkraft, luftmotstånd, massa, tyngdacceleration och mycket mera. Det var väl inte så farligt men sedan fick mina klasskamrater en STRÅLANDE idé att testa vem som föll till golvet snabbast av Oswald (Jag alltså) och en boll. Det var väl ändock inte snällt! Jag hade fått blåmärken på öronen, hovarna, manen och hästrumpan. SÅ vilken tur att No fröken räddade mig i dag. Nej nu ska jag äta lite havreglass och tycka synd om mig själv.

Onsdag den 19 september 2012
Idag har fröken varit lurig. Hon sa en massa saker på engelska och så skulle man antingen göra det som hon sa eller så skulle man inte. Jag fattar noll och dessutom var det på utrikiska. Den var något med Simon says. Ibland stod mina kompisar upp på golvet och i nästa stund stod de vid dörren och sedan satt de på golvet. Ingen ordning alls. Gnägg vad det var annorlunda. Jag tror jag ska hoppa med för det såg riktigt kul ut.

Torsdag den 27 september 2012
När vi har haft teknik med No fröken så har vi precis pratat om hur man gör glas. Vi har kollat på klipp på Youtube från olika glashyttor och oj vad vackra glas man göra. Vi har fått tagit med egna glasburkar som vi sedan har dekorerat med silkespapper och gjort vackra ljuslyktor. Kolla här!
Ljuslyktyor.jpg

Måndag den 8 oktober 2012
I dag har vi äntligen fått måla den andra glasburken i glasfärger. Kolla här vilka vackra konstverk.

Glasfärg.jpg

Onsdagen den 17 oktober
Gnäggelignägg på er alla som läser här. I dag skulle ni ha varit med, fy galoppen vad roligt vi har haft på No lektionen. Den där galna No fröken hon är ganska bra ändå fast hon i bland hittar på alldeles för tokiga saker. Nog klapprat om detta. För någon vecka sedan gjorde vi faktiskt eget papper och i dag kom fröken tillbaka med våra papper som nu hade torkat och stelnat till. Det vill jag lova att de var stela, hårda som cement. Papperet skulle vi nu använda till att skapa en tavla med 3D insekter. Vi blev så klart eld och lågor eller vad man nu säger, tur att papperet inte tog eld. Vi klippte, klistrade, fixade och trixade med gnägg vad fint det blev. Jag hade så klart jättejobbigt, varför då undrar ni? Mina rackans hovar gör ju att det blir lite trassligt med klister och saxar men det gick tacka vare mina klasskompisar. Kolla här ska ni får se resultatet!
3 D Bugs 002.jpg

3 D Bugs 003.jpg

3 D Bugs 006.jpg

3 D Bugs 007.jpg

3 D Bugs 008.jpg

Torsdag 18 oktober
jo jag tackar jag. Tavlorna hänger till allas beskådan i trappan upp till vårt lilla klassrum. Vad det var roligt att riktigt skräpa ner oxh fixa med så många vackra papper och vi fick till och med använda lite glitter. Fröken försvann in i städskrubben en stund för att spraya något starkt medel på tavlorna. Tur att man slapp lukten i mina känsliga näsborrar. Ptroo vad jag skulle frusta om man fick sånt på mulen.
Nästa vecka är det höstlov så då får man vila ut från alla påhitt som händer i skolan. Fröken kom på att alla skulle skriva brev så hon fixade till en brevlåda illa kvickt och strax var alla i gång med att skriva hemliga brev. Undrar om någon tänkte på att jag gillar att läsa och särskilt brev från barnen i klassen, de är ju så roliga att leka med så om jag önskar riktigt hårt och länge kanske det händer att det blir ett till mig också. Någon rättvisa finns det väl! Gnäggelignägg det var allt för i dag.

Måndag den 22 oktober
Ni kan aldrig gissa vad som hände tidigt i morse?! Den galna NO-fröken kidnappade mig. JA! Ni läste rätt. I hennes väska blev jag nedtryckt och tillplattad fy in i galoppsan vad det var trångt. Men hon tog fram mig ur väskan så jag fick sträcka ut mina långa ben ett tag och tänka sig hon stod och babblade inför massor av människor som jag inte tidigare hade sett. Vet ni vad hon babbalade om? Om MIG kan man tänka sig då blev jag allt lite mallig Ptrooo. Undrar om hon ska göra det i morgon med?

Tisdag den 6 november
Kolla jag är glad i hattar! Tänk vad den där No-fröken kan hitta på :) Vi skulle först rita en ritning över hur vår egen hatt skulle se ut, sedan så skulle vi bygga hatten i papper. Här nedan kan ni se några resultat. Fröken påstår att vi har ämnet teknik när vi har gjort detta och jag får nog hålla med. Det krävs en hel del att klippa, klistra, planera och konstruera. Men det är ju inte bara teknik utan vi måste använda fler ämnen såsom bild och matematik. Jag har däremot varit lite busig och inte gjort någon hatt utan jag lånar av mina klasskamrater.
TeknikSo 002.jpg


Tisdag 6 november
Är det fullmåne i trappan? Ska man ut och spöka igen? Jag trodde man hade spökat färdigt för i år. Men nu kommer jag ihåg. Igår kokade fröken ihop en soppa av alla ämnen SO, svenska, matte och bild. Eleverna fick rita ut en cirkel med hjälp av ett snöre och en penna. Vilket jobb de hade! Sedan skulle de göra mönster som var symetriska och därefter måla med bronsbrunt. Vad är det för en färg egentligen? Till slut klippte de ut bilden och vips blev det en bronsålderssköld och ännu finare blev de med guldfärg på! Oj så det glänser. Man kanske skulle ta lite guld på nosen!
TeknikSo 001.jpg

Onsdag 21 november
Igår var det roligt! Vilka konstiga och häftiga ord eleverna hade fått med sig hemifrån. Det var något med slang. Först trodde jag att vi skulle sätta på vattenslangen...men det blev något helt annat. Jag var tvungen att kika på översättningarna under hela natten för papprena med orden har suttit uppe på tavlan. Säkert för att jag skulle träna på detta. Vad jag vet nu är att alla har skrivit en "slangsaga". Jag skulle vilja att alla skrev den till mig här på bloggen så jag kan få mina fnissanfall, gnägganfall, innan jag tar och slumrar in i min spilta på kvällen. Ptroooo!!! Gnägg vad kul fröken hade när hon läste dem på eftermiddagen.

Måndag 10 december
Ptroo vad mycket snö det har kommit och vad härligt att få vara ute och åka pulka. Jag har förstått att det ska bli jullov. Hoppas jag också får jullov för annars är det inte rättvist! I klassrummet har det ändrat sig lite. På dörren har det kommit upp fiskar. Vad vackra de är. Skönt att få något nytt att titta på när eleverna har gått hem för dagen. I fönstret har det också kommit upp en vacker julstjärna. Det är ju precis så man vill ha det så här års för det har jag sett att många har just det i advent. Advent ja! Vad handlar det om egentligen? Är det för att tomten ska komma?

Fredag 18 januari 2013
Ptrooo! På er alla läsare. Hoppas att ni inte har förfrusit hovarna för det är ju allt lite kallt. Jag mår bra och har verkligen vilat upp mig under jullovet men nu är det full fart i klassrummet. Trots att No-fröken är lite galen i bland så har jag saknat hennes lektioner. Så äntligen är hon tillbaka. På tekniklektionerna har vi fått kunskap om hur glas, papper och textilier ser ur, kommer ifrån och används till. Vi har nu på de senaste lektionerna vävt inte jag då förstås. Jag skrittar bara runt i klassrummet och hejar på mina klasskompisar. Det är så spännande och mina klasskompisar är väldigt duktiga. I dag passade jag på att smaka på Kevins väv men den smakade inte så gott. Kevin ruskade bara på huvudet och tyckte jag allt var lite knasig. Jag har lagt ut lite bilder här så ni själva ska få se vilka fina alster.

Vävning teknik 002.jpg

Smakprov på Kevins väv.

Vävning teknik 007.jpg

Måndagen den 21 januari 2013
I dag har vi äntligen haft fysik igen och lite biologi. Det var så länge sedan vi hade fysik så No-fröken fick påminna oss lite om vad vi hade pratat om. För innan jul jobbade vi med ljudet nämligen. Så i dag repeterade vi svängningar hit och dit, höga toner, låga toner, vi fick till och med säga Ah! fler gånger konstigt eller hur? Sedan fick vi börja titta på hur ett öra ser ut innuti, ja jösses man kan ju gå vilse i örat tror jag bestämt. Hörselgångar, trumpeter, hammare, stigbyglar Ptroo!! Hold your horses! Stigbyglar i örat nu är det något som är konstigt? Stigbyglar det brukar matte ha för att ha sina fötter i någonting när hon ska köra mig? Nej jag får nog ha ett snack med No-fröken hon har fått allt bakom bakhoven tror jag bestämt.

Måndag den 28 januari
Äntligen har gamla fröken kört igång med sin engelska igen. Just nu lär vi oss klädesplagg men jag har ju ännu inte fått reda på vad päls och man heter på engelska. Eftersom jag slipper kläder vill jag ju veta vad mina kroppsdelar heter. Hon får allt skärpa sig lite så jag inte blir sur...Sur häst! Sour horse! Grumpy horse! Angry horse! Annoyed horse!
Något som var kul var att fröken höll upp lappar med verb och med adverb och plötsligt började min klasskamrater att sjunga högt, hoppa svagt, dansa snabbt, ja det var ett väldigt liv. Hopp och lek det är livet!
hjärtan väv 002.jpg

Fredag den 1 februari
Kan man tänka sig i dag blev nog nästan alla färdiga med sina vävar. De är mycket fina och hänger nu till beskådan utanför klassrummet. Vi fick även idag ett papper med olika bilder på såsom ett fiskenät, husvagn, ägg, spindelnät osv. No-fröken ville att vi skulle fundera på vad som människan har skapat och vad som skapats av naturen. Det var ganska lätt, men så skulle vi fundera på vad vi människor har fått inspiration av i naturen för sedan försöka efterlikna. Det var lite klurigt men inte för en sådan smart häst som jag Proo! Undrar vad vi ska göra på måndag? Jag ska nog ha ett snack med No-fröken om stigbyglar ja!

Söndag den 10 februari
Gnäggelignägg på er! Är ni vakna? Det är jag och det är den där No-frökens fel Ptroo på henne! Jag ligger här på rygg i min spilta med hovarna i vädret och funderar och funderar hur i alla världen jag ska kunna bygga ett flygplan. För det var precis det uppdraget vi fick i fredags på tekniklektionen. Vi skulle först titta i olika böcker med flyplan för att skaffa oss inspiration sedan skulle vi göra en skiss över hur vårt eget plan ska se ut. Det är just det som nu är mitt problem jag tänker och tänker och vingar, propellrar, däck allt far runt i en enda röra. Hur ska jag kunna bygga ett flygplan som får plats med en häst???

Torsdag den 14 februari
Hello, My name is Oswald and I love this day, Valentines Day. I love my friends in school and I love my teachers (lärare).
In a dark, dark wood there's a dark, dark house
in the dark, dark house there's a dark, dark cupboard
In the the dark, dark cupboard there's a dark, dark shelf
On the dark,dark shelf there's a dark, dark box
And in the dark, dark box there's a.......super good jelly heart!!!!!!!!!! Hurra!!!

Fredag den 15 februari
Hoppla, hoppla vilka roliga lektioner vi har på fredagar. Nu är verkligen no-fröken bäst. Vi bygger flygplan. Gnäggelignägg! Jag ska ha värsta superjeten! Men först var fröken lite jobbig vi skulle göra ritningar av våra flygplan men jag fuskar lite. Schh! Säg inget till fröken. Men kolla här, ni ska få se olika ritningar.
Ritningar flygplan 001.jpg
Ritningar flygplan 008.jpg
Måndagen den 18 februari.
I bland då blir då den där no-fröken skvatt galen. I dag så skulle vi stänga in oss på toaletten och i städskrubben och vi fick inte tända lampan. Fy ändå in i galoppsan vad jag var rädd, men det sa jag inte. Mina klasskompisar höll mig i hovarna så jag inte skulle bli allt för skakig. Men om jag ska vara helt ärlig så gick det ju ganska bra efter en stund vänjer sig ögonen vid mörkret och man kan faktiskt se lite. Sedan fick vi gå in på toaletten och i städskrubben med ficklampor och då var det ju inte så farligt alls. När vi sedan skulle berätta för varandra vad vi hade upptäckt så var ju inte no- fröken så dum ändå, för vi hade lärt oss jätte mycket om hur ljuset fungerade.

Måndagen den 4 mars.
division 001.jpgI dag pratade vi om reflexion och ljuskällor jag busade mest med ficklampan. Medan mina klasskamrater funderade på hur det är att man ser saker.

Monday March 11th
Hello there class 3, How are you? I'm fine. Do you like orange juice or lemon juice? I like water and hay (hö) and carrots (morötter).
Nu ska jag gnägga på svenska en stund. Jag tjuvlyssnade på när ni hade engelska igår och vad det snackades i ett. Eran fröken gillar visst att ni pratar mycket men det kanske är bara då hon sagt att ni ska. Nu var det bara på engelska och alla pratade samtidigt så man fick ont i sina små hästöron. Ptrooo!!! Hoppas jag blir lika duktig i engelska som kompisen Freddy. Just det, hur är det med honom? Tar någon hand om honom nuförtiden? Jag tror fröken har glömt att han måste visa framtassarna och vifta på svansen för att visa vad han kan säga på "English". Just nu tränar ni ju på att konversera, (vilket underligt ord föresten!) men ni börjar kunna berätta mycket om er själva. Galopp, gallop i vårsolen.
PS. Hur går det med era flygmaskiner? Kan man få åka en tur snart?

Måndag den 18 mars

Mattefysik 001.jpg
Halloj! Ni har väl hört talas om elever som är så busiga att de hänger i taket i lamporna. Jag är en sådan elev :) Min klasskompis här hade fullt upp att säga till mig att jag skulle skärpa mig. Men jag har ju inget skärp så jag kan inte skärpa mig Prooooo!!! No-fröken tjatade i dag om svåra ord som ljuskällor, absorbera, reflexion, spektrum fy galoppsan vad det är svårt. Men mina klasskompisar däremot är ju mycket duktiga. När jag hängde i lampan så skulle mina klasskompisar måla alla lampor de har hemma eller ljuskällor som det så fint heter. Jag har ingen fin lampa i min box :( för den är full av fluglort undrar om det kan bli ett ljusspektrum av det beroende på hur stor lort flugan har släppt? Det ni de kan ni få fundera på, hej hopp galopp på er!

Fredag den 22 mars
Underv 002.jpg
Kolla vilken fin ritning! Ser ni planet som också är på gång? Jag är verkligen imponerad. Det kommer inte bli några som helst problem för mig att få åka på en flygtur.
Underv 001.jpg

Fredag den 5 april
Vad mina klasskompisar bygger. Jag galopperar bara runt och kollar vilket plan jag skulle kunna tänka mig provflyga. Alla olika sorters modeller blir det också. Tänk vad mina klasskompisar är duktiga.
snipp och snopp del 3 010.jpg
Måndag April 5th
Gnägg allesammans! Vilket flygplan! Snart ska vi ut och flyga. Hoppas på varm skön aprilvind. Wind and sunshine, please!

Fredagen den 3 maj 2013
Prooo! På er det var länge sedan jag skrev ett par rader här men det har varit så ändå in i galoppsan mycket att göra. Ämnesprov och massor av andra grejer så nu börjar jag bli riktigt trött. Sedan så har den där galna No-fröken jagad på oss med blåslampa så vi skulle bli klara med våra flygplan. Så nu har vi en hel maskinpark här i klassrummet med olika plan. Jag har svårt att välja må jag säga. Men jag är så stolt över mina klasskompisar för jag har ju bara lajat runt i klassrummet. I hallen till matsalen finns det en lite utställning över de plan som är klara. Kolla här!
Blomlåda 008.jpg
Fredagen den 24 maj
Äntligen var det dags för det stora flygtestet. Nu har alla elever i trean blivit klara med sina flyplan och utvärderingar. Jag (Oswald) satte på mig störtkrukan och gjorde mig redo för testet. Lite nervös var jag allt. Alla mina klasskompisar ställde upp sig på en rad och No-fröken räknade till tre så kastade klasskompisarna sina plan och wow! vad häftigt. En del plan dök direkt, en del flög långt men hamnade på rygg, andra gjorde loopar i luften och en del flög en liten bit men landade korrekt. Vi testade flygning flera gånger. Tur att jag hade på mig störtkrukan. Kolla här!
Flyplanstestet 001.jpg
Friday 24 May
WoW! What a wonderful day! I am very happy. I can fly. My friends are very happy too.
På engelskalektionen fick vi träna på att prata en dialog om att gå och köpa en glass med chokladsmak. Det var något i min smak faktiskt. Kompisarna i klassen pratade på så jag blev öm i mina hörselnerver men det var visst tanken att det skulle vara så. Fröken lyssnade på alla små dialoger och rättade och uppmuntrade till flera övningar. Nästa gång ska vi få göra egna dialoger med hjälp av alla de som vi hittils har övat på. Nu kan vi ganska många ord så då är det väl bara att sätta igång att gnägga. Undrar hur det kommer att låta på engelska?